Karpuz kabuğu denize düştü
Büyüklerimizin çok meşhur bir lafıydı ‘Karpuz kabuğu denize düştü’ demek, denize girilebilir anlamında mecazi olarak söylenirdi. Bu başlığı kullanmamdaki maksat, deniz temizliğine ve çevreye dikkat çekmekti. Elbette mecazi anlamda kullanılan bir sözdür, ama temiz deniz o ülkenin ne kadar duyarlı ve uygar olduğunu gösterir. Karpuz kabuğunun yüzdüğü hiçbir denize turist gelmez. Temiz deniz, temiz çevre bir medeniyet ölçüsüdür. Doğa; gelecek kuşaklara bırakmamız gereken bir emanettir. Bunun için Deniz Ticaret Odası olarak bizim birinci önceliğimiz, temiz denizler ve çevredir. Bundan asla taviz veremeyiz.
Turizm sezonu açılıyor ve bu sektör ülkemiz için lokomotif sektörlerden biridir. Hem istihdam, hem de döviz girdisi açısından bizim sektörümüz çok önemli bir sektördür. Bu sektörde deniz turizminin payı yadsınamayacak kadar yüksektir. Bu nedenle sezon öncesi Marmaris ve Fethiye şubelerimizi ziyaret edip, hazırlıkları yerinde gördük ve sektörün sorunlarını yerinde konuştuk. Aynı zamanda bu geziyi idaremizle birlikte gerçekleştirmemiz de son derece verimli olmuştur. Haber Türk Kanalı’nda Netsel Marinamızda ‘Bakış Programı’nın canlı yapılması sayesinde hem sektörün sorunları kamuoyu önünde idarenin katılımıyla tartışılmış, hem de deniz turizminin tanıtımına katkı sağlanmıştır.
Cari açık sorunu yaşayan ülkelerde yabancı paraya dayalı her türlü gelir önemlidir ve ekonomiye büyük katkısı olur. Deniz turizmi de bu anlamda önemli bir gelir kaynağıdır. 10 bin üyeye sahibiz, oldukça fazla sayıda üyemiz fiilen deniz turizmiyle ilgileniyor. Deniz turizmi odamız tarafından önemsenen bir sektör ve turizm gelirleri içerisinde payını arttırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Potansiyelimiz yüksek, deniz turizminin turizm gelirleri içindeki payını daha yukarılara çekebiliriz. Çünkü Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesi en büyük temennimizdir. Bu ay çok önemli bir olaya tanıklık edeceğiz. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Piri Reis Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi olan Şadan Kaptanoğlu 14 Mayıs’ta görevi BIMCO’nun şu anda başkanı olan Yunan Anatassios Papagianopoulus’tan devralacak. Bizim için gurur verici bir gelişme. Arkadaşımıza başarılar diliyoruz, her zaman yanında olacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın. En başarılı şekilde bu görevi yerine getireceğinden hiç şüphemiz yok.
Denizcilik küresel bir sektördür, bu nedenle oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor. Geçen ay iki uluslararası organizasyona ev sahipliği yaptık. Bunlardan birisi, 15. Expomaritt, Exposhipping İstanbul Uluslararası Denizcilik Fuar & Konferansı. Bir diğeri de ev sahipliğini GİSBİR’in yaptığı 6. Mare Forum İstanbul; IMO Genel Sekreteri Kitack Lim ve son Başbakanımız ve Meclis Başkanımız Binali Yıldırım’ın katılımı ile gerçekleşti.
Her iki organizasyonda emeği geçen herkesi kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bu organizasyonlar sadece sektörümüzün tanıtımı için değil, aynı zamanda ülkemiz içinde son derece önemli.
Mayıs ayında Müslümanlar için çok önemli olan Ramazan Ayı’na da girmiş oluyoruz. Bütün Müslüman aleminin Ramazan’ını kutluyor, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Birlik, beraberlik ve barışın ön plana çıktığı, dualarımızın kabul olduğu bir ay olmasını diliyorum.
Ve 19 Mayıs 1919… Bu tarih, bir ülkenin kaderinin değiştiği bir tarihtir… Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, Bandırma Gemisi ile tam 100 yıl önce Samsun’a çıkmış ve işgal altındaki ülkenin kurtuluşu için meşaleyi buradan yakmıştı. Saygıyla ve minnetle anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk’ün bugünü ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak gençlere armağan etmesi çok anlamlıdır. Biz de bu bayramı yürekten kutluyor, gelecek kuşakların da büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından yakılan bu meşaleyi söndürmeden, kendilerinden sonraki kuşaklara devredeceklerine olan inancımızla bu meşalenin ebediyete kadar sönmemesini diliyoruz. Allah selamet versin, yolunuz aydınlık ve açık olsun.