• Anasayfa
  • |
  • FuelEU Maritime Yönetmeliği’nin Yürürlüğe Girmesi Hk.

FuelEU Maritime Yönetmeliği’nin Yürürlüğe Girmesi Hk.

Sayın Üyemiz,             

Avrupa Birliği (AB), denizcilik sektöründen kaynaklanan emisyonların ve kirleticilerin belirlenen hedefler doğrultusunda azaltılması için çalışmalarını sürdürmekte olup, bahse konu düzenlemeler başta gemi işletmecileri olmak üzere denizcilik sektörü açısından son derece önemli hale gelmiştir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı, AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşmasını sağlamak için oluşturduğu bir yol haritasıdır. Bu hedefi desteklemek amacıyla, Fit for 55 (55’e Uyum) olarak bilinen mevzuat paketi, AB’nin net sera gazı (Green House Gases-GHG) emisyonlarını 2030 yılına kadar en az %55 oranında azaltmayı planladığını ortaya koymaktadır. Bu kapsamlı yasal düzenleme paketi içinde deniz taşımacılığı sektörü de önemli bir yer tutmaktadır.

Enerji verimli ulaşım yöntemlerinin başında gelmesine rağmen deniz taşımacılığı önemli miktarlarda sera gazı emisyonlarına sebep olmaktadır. 2018 yılında, uluslararası deniz taşımacılığı emisyonları 1.076 milyon ton CO2 olarak kaydedilmiş ve insan faaliyetlerinden kaynaklanan küresel emisyonların yaklaşık %2,9’unu oluşturmuştur. Mevcut projeksiyonlara göre, bu emisyonların 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine kıyasla %130 artabileceği öngörülmektedir. AB düzeyinde ise, deniz taşımacılığı toplam CO2 emisyonlarının %3-4’ünü oluşturarak 2021 yılında 124 milyon tondan fazla CO2 salınımına neden olmuştur.

Fit for 55 paketi, deniz taşımacılığının iklim üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak amacıyla çeşitli önlemler içermektedir. Bunlar arasında; 2018 yılından bu yana yürürlükte olan deniz taşımacılığı için Avrupa Birliği İzleme Raporlama ve Doğrulama Yönetmeliği’nde (European Union Monitoring Reporting and Verification-EU MRV) yapılan değişiklikler, deniz taşımacılığının Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi’ne (European Union Emission Trading System-EU ETS) dahil edilmesi, alternatif ve yenilenebilir yakıtların kullanımını artırmayı amaçlayan FuelEU Maritime Yönetmeliği, alternatif yakıt altyapılarının geliştirilmesine yönelik yatırımlar yer almaktadır.

Söz konusu tedbirler kapsamında, 1 Ocak 2025 tarihinde yürürlüğe girecek olan FuelEU Maritime Yönetmeliği, denizcilik sektöründe dekarbonizasyonu hedefleyen yakıtlar ve teknolojilere yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan, dönüm noktası niteliğindeki bir politika olarak öne çıkmaktadır.

Bu çerçevede, FuelEU Maritime Yönetmeliği hakkında sektörümüzün bilgilendirilmesi amacıyla hazırlanan Odamız çalışması 07.06.2024 tarihli sirkülerimiz ile duyurulmuştur. Ayrıca, FuelEU Maritime kapsamındaki düzenlemelere uyum sağlanmasını desteklemek için Avrupa Deniz Emniyeti Ajansı (European Maritime Safety Agency-EMSA) tarafından önemli bilgiler paylaşılmakta olup teknik uzmanlık ve THETIS-MRV raporlama platformunun geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. FuelEU Maritime uygulamalarına yönelik ayrıntılı ve güncel bilgiler EMSA web sitesinde yer almaktadır.

Bilgilerinize arz/rica ederim.

                                                                                                         Saygılarımla,

                                                                                                          İsmet SALİHOĞLU
                                                                                                          Genel Sekreter

0_0_2748_914.pdf