• Anasayfa
  • |
  • Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı

Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı

Sayın Üyemiz,

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Denizcilik Genel Müdürlüğün'den alınan 08.10.2024 tarihli ve 2230683 sayılı yazıda; "Türk Sivil Havacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile değişiklik yapılan 14/4/1341 tarihli ve 618 sayılı Limanlar Kanunu 'nun EK MADDE 1' in birinci fıkrasında;

"Türkiye deniz yetki alanlarında, suyollarında ve iç sularda verilecek kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülür. Bakanlık bu hizmetleri, bu maddede belirtilen usul ve esaslar dâhilinde gerçek veya tüzel kişilere yaptırabilir veya devredebilir. Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin kamu yararı ve sorumluluğu önceliğiyle, bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesi gözetilerek seyir emniyeti ile can, mal, deniz ve çevre emniyeti ve güvenliği odaklı olarak yürütülmesi esastır. Bu madde kapsamında gerçek ve tüzel kişiler tarafından sağlanan hizmetlerin mevzuata uygunluğu ve sürekliliği Bakanlık tarafından denetlenir. Kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetinin verilmesine ilişkin teknik gereklilikler, hizmet standartları, hizmeti verecek olan gerçek ve tüzel kişilere ilişkin şartlar, istisnalar, yasaklar ve yükümlülükler gibi usul ve esaslar ile bölgesel hizmet sahaları Bakanlık tarafından belirlenir" hükmünün amirken aynı maddenin sekizinci fıkrasında "Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir." hükmünün amir olduğu belirtilmektedir.

Yazıda devamla, ülkemiz deniz egemenlik ve yetki alanlarında bulunan gemilere verilen kılavuzluk, römorkörcülük ve palamar hizmetlerine yönelik söz konusu Kanun kapsamında hazırlanan Kılavuzluk ve Römorkörcülük Hizmetleri Hakkında Yönetmelik Taslağı'nın https://denizcilik.uab.gov.tr/mevzuat-taslaklari adresindeki "Mevzuat Taslakları" bölümünde yer almakta olduğu ifade edilerek söz konusu taslağa ilişkin Odamız görüşleri istenmektedir.

Bahse konu Taslak Yönetmelik hakkında Odamız görüşüne esas teşkil etmek üzere konuyla ilgili değerlendirmelerinizin 15.10.2024 Salı günü mesai saati bitimine kadar Ek'te sunulan form aracılığıyla Odamıza (du@denizticaretodasi.org.tr e-posta adresine) bildirilmesi hususunu bilgilerinize arz / rica ederim.

                                                                                                        Saygılarımla,

                                                                                                          İsmet SALİHOĞLU
                                                                                                          Genel Sekreter

701_2254_k_lavuzluk_ve_r_mork_rc_l_k_hizmetleri_hakk_nda_y_netmelik_tasla_.pdf